Welkom bij het Chilly-thema

Sea summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut nec hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

Een bedrijfspand kopen, waardevolle tips

Een bedrijfspand kopen, waardevolle tips

Een eigen bedrijfspand, hoe gaaf is dat?! Veel ondernemers zien een eigen bedrijfspand als een mijlpaal, maar eerlijk is eerlijk: het is een aankoop die je weloverwogen moet maken. Net zoals een woning kost een pand immers veel geld en heeft de investering nog jarenlang gevolgen voor de (financiële) situatie van je bedrijf. Maar waar moet je zoal op letten? Lees verder en je weet het.

Bekijk je doelstellingen

Omdat een bedrijfspand in de meeste gevallen een lange termijn investering is, is het aan te raden om je ondernemingsplan door te nemen en over de consequenties van de gestelde doelen na te denken. Wil je de komende 3 jaar bijvoorbeeld 10 extra personeelsleden in dienst nemen? Dan moet het bedrijfspand en de parkeergelegenheid daarop zijn afgestemd.

Nog een voorbeeld: je wilt het aantal productgroepen uitbouwen en vanuit een eigen magazijn leveren. Moet het nieuwe pand dan een groot magazijn hebben of koop je dat later op een andere locatie? Kortom, kijk naar je doelen en breng in kaart wat de gevolgen zijn voor de eisen die je aan het bedrijfspand moet stellen.

Breng je financiële mogelijkheden in kaart

Nadat je hebt vastgesteld waar je bedrijfspand aan moet voldoen, is het zaak om de financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Ga daarvoor het gesprek aan met een zakelijk financieel adviseur. Laat ook uitrekenen wat de gevolgen voor een financiering zijn als je zelf een gedeelte van de koopsom betaald.

Nog een tip die grote (positieve) gevolgen kan hebben voor je financiële lasten: schakel een expert in wanneer je een geschikt bedrijfspand hebt gevonden en laat hem een bedrijfstaxatie uitvoeren. Zo weet je zeker dat je niet een te hoog bod uitbrengt.

Vergunningen en bestemmingsplan

Sommige bedrijfsactiviteiten mag je alleen uitvoeren met de juiste vergunningen. In iedere gemeente is er een Activiteitenbesluit waarin dit staat beschreven. Raadpleeg dit voordat je tijd besteed aan het oriënteren op een bedrijfspand.

Naast vergunningen vormt het bestemmingsplan een belangrijk aandachtspunt. Hierin staat beschreven of je een pand mag gebruiken voor het doel dat je voor ogen hebt. Ook het bestemmingsplan is bij de gemeente op te vragen.

Schakel een bouwkundig expert in

Net zoals bij de aankoop van een woning, is het belangrijk om bij de aankoop van bedrijfspand de staat van het onderhoud te onderzoeken. Een bouwkundig expert kan een dergelijk onderzoek voor je uitvoeren en zijn bevindingen in een rapportage opleveren. Zo weet je, voor de koop, dat je voor wat betreft de staat van het pand niet voor verassingen komt te staan.

Omdat het inschakelen van een bouwkundig expert geen goedkope aangelegenheid is, is het aan te raden om alleen panden te laten keuren waar je serieus in geïnteresseerd bent.

Stel een financieringsplan op

Een geldverstrekker wilt zekerheid hebben over dat ze hun lening terugbetaald krijgen. Daarom dien je naast een ondernemingsplan ook een financieringsplan op te stellen, waaruit blijkt dat je de gevraagde financiering kunt aflossen.

Laat je ondersteunen door een bedrijfsmakelaar

Zoals je hebt gelezen komt er veel kijken bij de aanschaf van een bedrijfspand. Omdat de meeste ondernemers weinig kennis en ervaring hebben met het kopen van bedrijfspanden, is het van belang om een bedrijfsmakelaar in zakelijk vastgoed in de arm te slaan. Een bedrijfsmakelaar kan je ondersteunen in het aankoopproces en adviseren bij het uitkiezen van het pand dat bij je wensen en toekomstplannen past. Kortom, hij kan een hoop werk uit handen nemen en je helpen om een miskoop te voorkomen.

admin

Reacties zijn gesloten.