In welke vormen bestaat een teamtraining?
Als werkgever zal je kunnen beamen dat het altijd in het grootste belang is dat je verschillende personeelsleden niet alleen individueel en dus zelfstandig kunnen werken, maar ook dat ze uitstekend in groep bepaalde taken kunnen uitvoeren. Dat is in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig. Het is namelijk zo dat er vaak medewerkers komen en gaan waardoor de groep zich daar telkens aan dient aan te passen. Mede omwille van deze reden kan het de moeite waard zijn om bij tijd een zogenaamde teamtraining te organiseren. Wil je hier graag meer over ontdekken en zou je graag willen kunnen achterhalen in welke verschillende vormen zo’n teamtraining nu precies bestaat? Dat is mogelijk hier op deze pagina!
1.) Een teambuilding
Allereerst is er de zogenaamde teambuilding. Het gaat hierbij om een evenement of activiteit die wordt georganiseerd met slechts één doel voor ogen, namelijk het verbeteren van de onderlinge groepssfeer. Voor een teambuilding geldt dat er op toe wordt gezien dat de onderlinge band tussen de verschillende personeelsleden wordt verbeterd door gewoon een leuke activiteit samen te organiseren. Dit kan werkelijk alles zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er wordt gekozen voor een sportieve teambuilding, maar kan er ook de voorkeur worden gegeven aan een teambuilding waarbij cultuur als onderwerp naar voor wordt gedragen en ga zo maar door. Hoe dan ook, een teambuilding kan een geweldige manier zijn om de onderlinge band en het vertrouwen tussen de verschillende personeelsleden te verbeteren. Let wel, ben je van plan om een teambuilding buiten te gaan doen? Zorg er dan vooral voor je teamtraining niet (letterlijk) in het water valt…
2.) Een teamworkshop
Het tweede type teamtraining is de zogenaamde teamworkshop. Dit is volgens veel experts één van de interessantste soorten teamtrainingen die er op de markt zijn terug te vinden. Tijdens een dergelijke workshop komt de focus namelijk te liggen op de zaken die goed gaan in het bedrijf. Hoezo? Zeer eenvoudig. Een duurzame teamgroei staat bij deze vorm van teamtraining steeds centraal. Dit betekent dat er wordt gekeken naar hetgeen dat goed gaat en naar de punten waar er mogelijks nog ruimte is voor verbetering. Het ontdekken en ontwikkelen van communicatievaardigheden bij elkaar is een belangrijk aandachtspunt net als het leren geven en krijgen van feedback. Met andere woorden, tijdens het volgen van dit type van teamtraining staat uitgroeien tot een op en top lerend team centraal.
3.) Een teamcoaching
Bij deze derde en laatste vorm van teamtraining kan er worden vastgesteld dat de aandacht voornamelijk uitgaat naar het leren samenwerken van verschillende afdelingen. In het bijzonder in grotere bedrijven is het zo dat er niet alleen maar sprake is van één, maar wel van meerdere afdelingen die op zich los van elkaar kunnen functioneren. Dit gezegd hebbende is het altijd zo dat een optimale samenwerking tussen verschillende afdelingen de efficiëntie en bijgevolg ook de rendabiliteit van een bedrijf kunnen verbeteren. Een teamcoaching kan daarbij helpen en zorgt ervoor dat de onderlinge afdelingen veel beter op elkaar ingespeeld raken. Ook deze vorm van teamtraining is dus in ieder geval het overwegen waard.