Welkom bij het Chilly-thema

Sea summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut nec hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Wanneer je als ondernemer een bedrijfsauto wilt leasen, zijn er verschillende leasevormen waar je uit kunt kiezen. Twee van de meest voorkomende leasevormen zijn operational lease en financial lease. Maar wat houdt deze leasevormen precies in en wat is het verschil tussen operational lease en financial lease precies?

Operational lease

Bij operational lease huur je als ondernemer een bedrijfsauto van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en is verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en andere zaken die bij het bezitten van een auto komen kijken. Je betaalt als ondernemer maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van de auto. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij en kun je eventueel een nieuwe auto leasen.

De voordelen van operational lease zijn dat je als ondernemer geen onverwachte kosten hebt en dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud en de verzekering van de auto. Ook is het mogelijk om de auto na de leaseperiode over te nemen van de leasemaatschappij.

Financial lease

Bij financial lease koop je als ondernemer de bedrijfsauto van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij blijft wel eigenaar van de auto totdat de volledige leaseperiode is afbetaald. Je betaalt als ondernemer maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Na afloop van de leaseperiode ben je eigenaar van de auto en kun je deze eventueel verkopen of inruilen voor een nieuwe auto.

De voordelen van financial lease zijn dat je als ondernemer volledige eigendom hebt over de auto en dat je aan het einde van de leaseperiode een auto hebt waar nog waarde in zit.

Verschil tussen operational en financial lease

Het grootste verschil tussen operational lease en financial lease is wie de eigenaar van de auto is. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en betaal je als ondernemer voor het gebruik ervan. Bij financial lease koop je als ondernemer de auto en betaal je maandelijks aflossing en rente.

Daarnaast zijn er ook verschillen in de boekhoudkundige verwerking van beide leasevormen. Bij operational lease wordt de auto niet op de balans van de onderneming gezet, terwijl dat bij financial lease wel het geval is.

Welke leasevorm het beste bij jouw onderneming past, hangt af van verschillende factoren zoals de financiƫle situatie, het aantal kilometers dat je verwacht te rijden en de gewenste mate van flexibiliteit. Een leaseadviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

admin

Reacties zijn gesloten.